This web site is no longer maintained and may be outdated. It is retained primarily for historical reasons.

Vodafone blokkeert diensten mobiel internet

Afbeelding: Magnifying Glass van Auntie P | Licentie: CC BY-NC-SA

Vodafone zegt ook in het verkeer van haar klanten in te grijpen. Wie niet voldoende betaalt, mag geen concurrerende  diensten gebruiken.

In het statement Statement: Vodafone kijkt niet mee over de schouders van zijn klanten op haar website schrijft Vodafone:

Vodafone houdt het verkeer op het netwerk continu in de gaten om klanten verschillende abonnementsvormen te kunnen aanbieden en de kwaliteit van het netwerk te waarborgen. Hiervoor wordt DPI al jaren door de industrie gebruikt. Vodafone zet deze technologie in om verschillende diensten te herkennen op het netwerk en daar de juiste bandbreedte aan toe te kennen. Hierdoor houdt Vodafone het mobiele internet voor iedereen betaalbaar en toegankelijk.

Een concreet voorbeeld: een groot gedeelte van de gebruikers kijkt video’s niet tot het eind af. Daarom kan Vodafone ervoor kiezen om video’s in gedeeltes in te laden. Dit heeft een aantal voordelen voor de gebruiker: aan de ene kant wordt het netwerk minder belast, aan de andere kant gebruikt de klant minder data en kan dus langer doen met een bundel. Dit is bij uitstek een voorbeeld hoe Vodafone deze technologie inzet om verschillende diensten te herkennen op het netwerk en daar de juiste bandbreedte aan toe te kennen.

In het artikel Vodafone gebruikt DPI voor voipblokkade op Webwereld:

Vodafone geeft, net als KPN, toe dat het de omstreden Deep Packet Inspection-techniek gebruikt. Maar anders dan KPN blokkeert het actief mobiele VoiP, SMSoIP, en tethering.

“Als klanten niet het juiste abonnement hebben, wordt softwarematig de poort dichtgehouden die VoIP mogelijk maakt”, meldt Vodafone. “Voor SMSoIP geldt hetzelfde: is te gebruiken, mits het juiste prijsplan. Anders softwarematig onmogelijk.” Onder SMSoIP vallen overigens niet chatdiensten als WhatsApp of instant messaging via mobiel.

En ook tethering, het gebruik van een smartphone als modem, wordt geblokkeerd. “Net als voor VoIP is voor tethering een aparte BloX beschikbaar. Tethering is alleen mogelijk met deze BloX”, aldus een woordvoerder.

Vorig jaar september stapte Vodafone al af van ‘onbeperkt’ mobiel internet (met een fair use) naar gelimiteerde databundels. Maar ondanks dat gebruikers dus al per MB betalen, laat Vofadone bepaalde diensten van derden alleen toe als daarvoor extra wordt betaald.