This web site is no longer maintained and may be outdated. It is retained primarily for historical reasons.

RET luistert gesprekken reizigers af

De RET wil niet zeggen wat er met de afgeluisterde gesprekken gebeurt en hoe lang de gegevens worden opgeslagen.

In het artikel Rotterdamse RET luistert gesprekken af in trams in Elsevier:

Gesprekken van passagiers van de Rotterdamse vervoersmaatschappij RET worden elektronisch afgeluisterd en gebruikt voor beveiligingsdoeleinden. De RET weigert te zeggen hoe ze dat doen.

Een journalist van Elsevier heeft recent gezien hoe een RET-trambestuurder op basis van een elektronisch afgeluisterd gesprek een vermeend racistisch incident meldde aan de meldkamer.

Ondanks herhaalde vragen van Elsevier wil de RET niet zeggen hoe het de afgeluisterde gesprekken precies worden gebruikt, en of de gegevens worden opgeslagen.

‘Wij houden op verschillende manieren de veiligheid van passagiers in de gaten, maar daarover geven wij geen details,’ aldus een woordvoerder.

Het artikel is in tussentijd aangepast:

Na de ontstane ophef naar aanleiding van dit artikel wil de RET alsnog reageren.’Wij kunnen niet live meeluisteren met de audio die door camera’s wordt opgenomen. Niet in trams en niet op stations. Wel hebben camera’s in onze nieuwe trams geluidregistratie, maar die opnames kunnen alleen achteraf worden beluisterd na bijvoorbeeld een aangifte,’ aldus Albers.