This web site is no longer maintained and may be outdated. It is retained primarily for historical reasons.

Politie bewaart en deelt no-hits ANPR toch

Afbeelding: DSC06061 van victor78nl | Licentie: CC BY-NC-SA 2.0

Hoewel twee jaar geleden het CBP de politiekorpsen duidelijk maakte dat passagegevens van auto’s van niet-verdachten niet bewaard mochten worden, blijkt dat toch te gebeuren.

In het artikel ‘Politie schendt wet door opslag alle kentekens’ in de NRC Next:

De Landelijke Eenheid, een onderdeel van de Nationale Politie, blijkt alle kentekens die het vastlegt met zogenoemde anpr-camera’s op te slaan in een centrale database. Volgens het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) is dat illegaal. […]

De opslag van de kentekens is ook opmerkelijk omdat het kabinet-Balkenende IV in de Tweede Kamer destijds beloofde dat het bewaren niet meer zou gebeuren. Dat was nadat twee politiekorpsen daarvoor in 2010 door het CBP op de vingers waren getikt. Het bewaren van kentekens blijkt uit een tot nu toe onbekend convenant tussen de Landelijke Eenheid en de Belastingdienst.

Bij de Landelijke Eenheid zouden de gegevens van niet-verdachte automobilisten wel direct worden verwijderd, maar in een ‘afgeschermde omgeving’ worden dezelfde data ook bewaard. Van daaruit gaan ze wekelijks naar de Belastingdienst.

Het gaat om het Convenant KLPD-Belastingdienst inzake ANPR-gegevens en de bijbehorende werkafspraken.