This web site is no longer maintained and may be outdated. It is retained primarily for historical reasons.

Opnieuw lichte daling bevragingen telecomdatabank

Afbeelding: Hot aisle van Lance Albertson | Licentie: CC BY-NC-SA

In totaal zijn er 2,3 miljoen keer gegevens uit de databank opgevraagd. Het aantal keer dat de AIVD en de MIVD in de databank snuffelen, blijft onbekend.

In het Jaarverslag 2011 gebruik van CIS schrijft het ministerie van Veiligheid en Justitie:

Hit-rate Aantal vragen Aantal hits Aantal no-hits Aantal antwoorden
91% 2.328.595 2.119.586 209.009 3.533.414

 

Webwereld schrijft in Politie Kennemerland spit meest in telecomdatabase:

De daling van het aantal bevragingen van de telecomdatabase door de politie zet voor het tweede jaar op rij door. In 2009 werd de database nog 2,9 miljoen keer bevraagd, dit aantal daalde voor het eerst in de geschiedenis naar 2,6 miljoen in 2010 en daalt in 2011 verder naar 2,3 miljoen. […]

In het CIOT, dat staat voor Centraal Informatiepunt Onderzoek Telecommunicatie, zijn alle telefoonnummers, mailadressen en ip-adressen gekoppeld aan de NAW-gegevens (naam, adres, woonplaats) van Nederlanders. De telecomproviders moeten deze database elke dag actualiseren.

[…] De cijfers van inlichtingendiensten AIVD en MIVD worden niet bekend gemaakt.

Ook het totaal aantal antwoorden op de aanvragen is gedaald. In 2010 werden er 3,7 miljoen antwoorden gegeven en in 2011 3,5 miljoen. Het aantal antwoorden ligt hoger dan het aantal bevragingen doordat personen vaak meerdere malen in de database voorkomen, met verschillende abonnementen voor internet, telefonie en mobiel.