This web site is no longer maintained and may be outdated. It is retained primarily for historical reasons.

Netneutraliteit eindelijk in Telecommunicatiewet

Afbeelding: Internet open van Blaise Alleyne | Licentie: CC BY-SA

De Tweede Kamer heeft ingestemd met de nieuwe Telecommunicatiewet, waarmee netneutraliteit in Nederland in de wet is vastgelegd.

In het artikel Kamer neemt nieuwe telecomwet unaniem aan op Webwereld:

Na veel mitsen en maren en één stemblunder van PvdA heeft De Tweede Kamer de ingrijpend gewijzigde Telecomwet met algemene stemmen aangenomen.

De Tweede Kamer heeft woensdagmiddag, na een tumultueuze aanloop, unaniem de nieuwe Telecomwet aangenomen. De wet zorgt ervoor dat de Europese regels ook in Nederland worden toegepast. Dat betreft onder meer een duidelijk meldplicht bij datalekken.

Bij een ander cruciaal onderwerp, netneutraliteit, blijft het even spannend wat precies de uiteindelijke versie zal worden. Door een stemfout van de PvdA-fractie kreeg namelijk een wijziging van de SGP, die ruimte laat voor contentfilters vanuit ideologische motieven, een onbedoelde meerderheid.

Met een gekunsteld amendement in een totaal ongerelateerde wet, de Verkeerswet, hoopt de PvdA de ongewenste uitzondering te repareren. Zo kan binnen een week ook dit muizengaatje in de wet voor netneutraliteit worden gedicht, aldus Kamerlid Martijn van Dam in zijn stemverklaring.

De stemmingen van gisteren en vandaag ging, behalve over een wijziging van de Telecommunicatiewet, over het amendement dat netneutraliteit garandeert, dat regelt dat gebruikers alleen in specifieke gevallen van internet afgesloten mogen worden en over het aanmerken van het gebruik van tracking cookies voor commerciële, charitatieve of ideele doeleinden als ‘verwerking van persoonsgegevens’. Door een fout van de PvdA werd per ongeluk ook voor het amendement aangenomen, dat het amendement voor netneutraliteit wijzigt en filteren ten behoeve van ideologische motieven toestaat. Volgende week wordt gestemd over een nieuw amendement, dan het foute amendement weer ongedaan moet maken.