This web site is no longer maintained and may be outdated. It is retained primarily for historical reasons.

Minister weigert oordeel over omgang persoonsgegevens door OV-bedrijven

Eerder bleek uit onderzoek van het CBP dat het GVB, de RET, TLS en NS op een verkeerde manier omgaan met de persoonsgegevens van reizigers. Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) wil geen oordeel vellen, zolang de procedure van het CBP nog loopt.

De minister schrijft in een antwoord aan de Tweede Kamer:

De conclusie van het onderzoek is volgens het CBP dat het GVB, de RET en de kaartuitgever TLS in strijd met de wet reisgegevens bewaren. Ook wordt door het CBP geconcludeerd dat NS de studenten niet goed informeert over het in- en uitchecken met een studenten OV-chipkaart. De onderzoeksbevindingen zijn op 9 december 2010 openbaar gemaakt. Hiermee is de onderzoeksfase afgesloten. De procedure is dus daarmee niet afgerond; het CBP geeft aan dat zij nog moet besluiten over handhavende maatregelen. Er is sprake van een lopende procedure bij een onafhankelijke toezichthouder. Ik wacht de uitkomst daarvan af, maar zal dit uiteraard nauwlettend volgen.

Er is sprake is van een lopende procedure bij een onafhankelijke toezichthouder die overtredingen van de Wbp heeft geconstateerd. Zoals ik in het antwoord op vraag 1 heb aangegeven, wacht ik eerst de uitkomst van die procedure af.

Vervoersbedrijven of TLS draaien op voor eventuele geldelijke sancties.

Eventuele geldelijke sancties hebben echter geen invloed op de prijs van de treinkaartjes.