This web site is no longer maintained and may be outdated. It is retained primarily for historical reasons.

Minister Ter Horst wil camera’s op ambulance

Minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst wil een proef gaan doen waarbij ambulances met bewakingscamera's worden uitgerust.

Uit het artikel Minister Ter Horst wil camera's op ambulance:

Minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst wil een proef gaan doen waarbij ambulances met bewakingscamera's worden uitgerust. […] Ter Horst hoopt hiermee geweld tegen mensen met een publieke taak terug te dringen. Naast camera's sluit de minister ook zwaardere straffen voor raddraaiers niet uit. Het Openbaar Ministerie hanteert op dit moment een dubbele strafeis bij geweld tegen mensen met publieke taken. Binnenkort wordt gekeken of dit effect heeft. […] Volgens de bewindsvrouw krijgt 89 procent van het ambulancepersoneel te maken met agressie.

Ambulancezorg Nederland is blij met de proef. De organisatie gaat echter wel onderzoeken of de aanwezigheid van camera's mensen kan afschrikken om een ambulance in te schakelen uit angst in beeld te komen. Dat zou bijvoorbeeld het geval kunnen zijn als een patiënt wordt gezocht door de politie.

In het artikel Echte bescherming nodig, geen camera wordt gesteld:

Het aanbrengen van camera’s op ambulancewagens en in bussen leidt niet tot minder geweld tegen ambulancebroeders of buschauffeurs. […] Een voorwaarde voor effectief cameratoezicht is dat de beelden live worden bekeken door de politie en dat deze snel ter plaatse is, zowel in de bus als op de ambulances gebeurt dat niet. […] ,,Het is onwaarschijnlijk dat cameratoezicht enig écht gevoel van veiligheid biedt voor ambulancebroeders, omdat een geweldsaanval meestal slechts zeven seconden duurt, en een verwonding plaatsvindt in de eerste drie seconden,’’ stellen onderzoekers van de Engelse Rekenkamer in een studie naar geweld tegen ambulancepersoneel. In Engeland zijn betere resultaten geboekt met centrale deurvergrendeling en het direct terugtrekken van de ambulance als er geweld dreigt. In het openbaar vervoer blijkt menselijk toezicht van controleurs of conducteurs een goed effect te hebben op de veiligheid. Vakbond FNV wijdt een toename van het aantal geweldsincidenten in de trein dit jaar aan het vervangen van conducteurs door camera’s.