This web site is no longer maintained and may be outdated. It is retained primarily for historical reasons.

Medisch onderzoekscentrum lekt patiëntgegevens

Afbeelding: Martini Ziekenhuis van Thomas Geersing | Licentie: CC BY 2.0

Het gaat om testresultaten van bloedonderzoek. De beveiliging was ondermaats, onder meer door het gebruik van onder meer makkelijk te raden wachtwoorden.

In het artikel Medische gegevens duizenden Brabanders op straat van Omroep Brabant:

De medische gegevens van duizenden Brabanders liggen op straat. Het gaat om gegevens van medisch onderzoekscentrum ‘Diagnostiek Voor U’, die op de website Cyberlab stonden. Cyberlab, een site voor medische professionals, is inmiddels uit de lucht gehaald.

[…] Mensen die beroepshalve toegang hebben tot de site bleken met een voor de hand liggend wachtwoord toegang te hebben tot duizenden medische dossiers. Cyberlab is een internetapplicatie waarin laboratoriumuitslagen en uitslagen voor functieonderzoeken worden ingevoerd. Omdat de site nu uit de lucht is, moet een aantal patiënten wachten op testuitslagen. […]

Krol was geschokt te lezen welke patiënten van het Diagnostisch Centrum bijvoorbeeld HIV hebben, alcoholist zijn en welke medicijnen die mensen gebruiken. Het centrum doet bloedonderzoek voor ziekenhuizen en huisartsen.

[…]

Astrid van der Put, directeur: “Wij zijn geschokt over het feit dat blijkbaar gegevens van een aantal van onze patiënten op illegale wijze zijn ingezien. We nemen dit heel serieus. Wij hebben per direct Cyberlab uit de lucht gehaald.”