This web site is no longer maintained and may be outdated. It is retained primarily for historical reasons.

KPN doorzoekt mobiel internetverkeer

Afbeelding: Looking trhough spy glass van Arild Nybø | Licentie: CC BY-NC-SA

KPN bevestigt vandaag het gebruik van DPI voor de analyse van het mobiele internetverkeer van haar klanten. Ze kan niet direct bevestigen daarmee binnen de wet te blijven.

In het artikel KPN luistert abonnees af met Deep Packet Inspection op Webwereld:

Begin deze week maakte KPN bekend dat het met nieuwe abonnementen komt, waar gebruikers extra betalen als zo ook voip- en chatapplicaties willen gebruiken.

De onrust over mogelijke blokkades suste KPN met het mantra ‘We gaan niet blokkeren, maar tariferen’. De vraag hoe KPN er achter komt wat klanten precies doen, bleef onbeantwoord.

Maar tegenover investeerders is KPN een stuk openhartiger. “In ons netwerk kunnen we met deep packet inspection identificeren waar datapakketjes precies heen gaan als ze langs komen”, bevestigt Marco Visser, directeur Mobiel Nederland van KPN.

Visser vervolgt trots: “Dat wij bijvoorbeeld de penetratie van WhatsApp hebben kunnen meten, daarmee zijn we voor zover ik weet de allereerste operator ter wereld die deze mogelijkheid heeft gebouwd om te identificeren waar die streams heen gaan. […] Ook bij voip kunnen we identificeren of er sprake is van voip, en als mensen daar gebruik van willen maken, dan brengen we daarvoor de speciale databundel in rekening.”

Aan het eind van de dag laat KPN in Statement KPN over analyse dataverkeer weten:

De indruk is ontstaan dat KPN zijn abonnees zou afluisteren of dataverkeer inhoudelijk zou bekijken, door middel van Deep Packet Inspection (DPI). Deze indruk is niet juist.

KPN heeft het soort dataverkeer geanalyseerd om de opkomst van de applicatie WhatsApp in kaart te brengen, waarbij DPI is gebruikt. KPN kijkt niet naar de inhoud van berichten. KPN onderzoekt op dit moment of alle regels met betrekking tot het bewaren van analyse gegevens zijn nageleefd.