This web site is no longer maintained and may be outdated. It is retained primarily for historical reasons.

Klantgegevens MeesPierson op straat

Een interne presentatie van Fortis stond per ongeluk online, met als gevolg dat de gegevens van een aantal vermogende klanten publiek werd.

De afgelopen dagen stond een interne presentatie van de Fortis Bank online. De presentatie werd per toeval ontdekt door journalisten van Z24. Uit het artikel Klantgegevens MeesPierson op straat van Z24:

De presentatie is afkomstig van een intern netwerk van The Customer Connection, een netwerkbureau waarvan onder meer financiële dienstverleners MeesPierson Private Banking, ABN Amro, Aegon, SNS Bank en Robeco Direct lid zijn, maar ook energiebedrijf Essent, de Algemene Onderwijsbond en Gemeente Zoetermeer. Met een combinatie van de zoekwoorden 'project clientgerichte aanpak' was de presentatie tussen dinsdag en donderdag via Google direct vindbaar […]

In de PowerPoint-presentatie zijn zes afdrukken opgenomen van de interne database van Fortis MeesPierson. Daarop zijn namen van klanten, relatiemanagers en in enkele gevallen een concreet overzicht van de financiële situatie van de klant te vinden. Met daarbij gegevens over het vermogen van klanten, lijfrenteschenkingen, kredietsaldi en hypotheken.

Onduidelijk is vooralsnog of alle vermelde namen en financiële gegevens uit de database van Fortis MeesPierson reëel zijn. "Wij geven geen commentaar op de kwaliteit van de gegevens", zegt de woordvoerder van Fortis desgevraagd.

In latere berichtgeving is dat anders. In het artikel Fortis erkent echtheid klantgegevens:

De interne presentatie van de chique zakenbank Fortis MeesPierson die eerder deze week onbeveiligd op internet heeft gestaan, bevat authentieke informatie over zeer vermogende klanten. […] Fortis erkende donderdagavond dat de presentatie authentieke klantinformatie bevat.

In het artikel Fortis betreurt zaak rond klantgegevens:

"Bij drie cliënten is informatie vermeld die betrekking heeft op de vermogenspositie van cliënten. Alle overige informatie, zoals ten aanzien van financiële producten en de gebruikte Boston Consulting Group terminologie, is fictief. Bij de overige namen is geen informatie over de vermogenspositie van de cliënten of anderszins persoonlijke informatie van de cliënten zichtbaar geworden", aldus Fortis.