This web site is no longer maintained and may be outdated. It is retained primarily for historical reasons.

Internetfilter is door omvang slechts symboolpolitiek

De zwarte lijst die Nederlandse providers gaan gebruiken voor hun internetfilter bevat waarschijnlijk websites uit maar drie landen, en toch wil het Ministerie dit filter doordrukken. Dat blijkt uit een analyse van Bits of Freedom. 

In het artikel Beperkte omvang internetfilter bewijs symboolpolitiek schrijft ze:

Providers hebben met het Ministerie van Justitie afgesproken dat zij alleen websites filteren uit landen waarmee Nederland geen afspraken heeft gemaakt over rechtshulp. Omdat die websites dan niet kunnen worden verwijderd, zouden ze gefilterd moeten worden, zodat een internetgebruiker er niet per ongeluk op stuit.

Bits of Freedom heeft onderzocht met welke landen Nederland dit soort afspraken heeft gemaakt (hier, hier en hier is een overzicht van deze landen). Die landen hebben wij vervolgens gelegd naast een uitgelekte zwarte lijst met websites uit Noorwegen. Er blijven maar drie landen op de zwarte lijst over: Japan, Thailand en Zuid-Korea.

Nederland moet in haar internationale betrekkingen met deze drie landen benadrukken dat zij één van de samenwerkingsverdragen ratificeren.