This web site is no longer maintained and may be outdated. It is retained primarily for historical reasons.

Hoop op bekrachtiging netneutraliteit in wet

Afbeelding: doorkijkje in de kamer van Risastla | Licentie: CC BY-SA

Het ziet er naar uit dat aanstaande dinsdag het amendement om netneutraliteit in de wet vast te leggen, wordt aangenomen. Er lijkt een ruime meerderheid voor het amendement te zijn en ook de minister omarmt het voorstel.

In het artikel Regering omarmt wet netneutraliteit op Webwereld:

Alhoewel de VVD een eigen wetswijziging had ingediend waar de providers nog wel die ruimte kregen, bleek al snel dat hiervoor weinig steun was. VVD-Kamerlid Afke Schaart trok daarom het amendement in. Het voorstel vóór verplichte netneutraliteit, van D66, PvdA, GroenLinks en SP, kon op warme sympathie rekenen van minister Verhagen. “Ik omarm het amendement,” aldus Verhagen.

Volgens Verhagen hebben de operators het er zelf naar gemaakt met hun dubieuze plannen om VoIP, chat of tethering te blokkeren of te tariferen. “Absoluut ongewenst en slecht voor de innovatie,” vond de minister.

Naast netneutraliteit passeerde nog een sloot andere amendementen op de Telecomwet de revue. En niet de minste. […] Ook wordt de meldplicht bij datalekken gecodificeerd, evenals een strenger cookiebeleid. Mogelijk komt er ook een wettelijk verbod op het gebruik van invasieve technieken als Deep Packet Inspection (DPI) als deze data gekoppeld wordt aan abonnees, bijvoorbeeld voor tarifering, aanbiedingen of reclames.

Bits of Freedom schrijft in Goede hoop op historische netneutraliteit:

Kort samengevat heeft het amendement voor netneutraliteit van D66, PvdA, GroenLinks en SP (PDF) brede steun in de Tweede Kamer. Ook minister Verhagen omarmt dit voorstel en verdedigt het zelfs. De VVD trok gelukkig haar amendement in dat netneutraliteit zou ondermijnen.

Dit stemt ons hoopvol voor de uitkomst aanstaande dinsdag, want dan zal er worden gestemd over de verschillende amendementen op de Telecomwet (die gingen bijvoorbeeld ook over onderwerpen als cookies, DPI en internettoegang). Als we afgaan op de uitspraken van vandaag, gaat Nederland dinsdag netneutraliteit verankeren in de wet en daarmee geschiedenis schrijven.