This web site is no longer maintained and may be outdated. It is retained primarily for historical reasons.

Honderden sites op zwart om fout plaatje

Foto van poster achter de ramen van voormalig kraakpand De Grote Broek in Nijmegen (Omroep Gelderlander)

Het Openbaar Ministerie heeft een hostingprovider de opdracht gegeven honderden websites onbereikbaar te maken, vanwege één enkel beledigend plaatje.

In het artikel OM zet honderden sites op zwart om 1 fout plaatje bij Webwereld:

Op de krakerssite GroteBroek.nl was tot voor kort een poster zichtbaar waarop koningin Beatrix met een strop om haar nek stond afgebeeld, bedoeld als uitnodiging voor een kraakfeest. Na melding van de politie beoordeelde het Openbaar Ministerie deze content als beledigend voor de koningin en dus strafbaar.

Opvallend genoeg gebeurde dat in eerste instantie per telefoon door de politie. Security-officer Alex de Joode van Leaseweb: “Om 01.00 uur ’s nachts werd ik wakker gebeld door de politie Gelderland-Zuid met de mededeling die ertoe strekte de website offline te halen. Ik heb vervolgens aangegeven dat daar volgens onze policy een machtiging voor nodig is.”

Die machtiging kwam uiteindelijk de volgende dag (woensdag) in de vorm van een dwangbevel met ondertekening van de rechter-commissaris. Daarin werd het IP-adres van de krakerssite vermeld en het verzoek deze voor woensdag 19.00 uur ontoegankelijk te maken. Leaseweb kreeg het bevel pas rond 17.00 uur onder ogen en besloot direct te handelen.

[…] Het offline halen van de bewuste website zorgde er uiteindelijk voor dat de honderden andere sites, emailaccounts en mailinglists van klant Squat.net ook offline gingen.