This web site is no longer maintained and may be outdated. It is retained primarily for historical reasons.

Geheime diensten bestellen onwettig spionagesysteem

Afbeelding: Haunted Spy House van Jackie | Licentie: CC BY 2.0

De Nederlandse geheime diensten hebben systeem voor het automatisch doorzoeken van grote hoeveelheden internetverkeer aangekocht.

In het artikel Nederland bestelt een nog verboden spionagesysteem schrijft de Volkskrant:

De Nederlandse inlichtingendiensten hebben systemen besteld om net als de Amerikaanse NSA grootschalig telefoon- en internetverkeer op te kunnen vangen en verwerken, hoewel dat nog grotendeels onwettig is. Volgens de toezichthouder op de diensten, de CTIVD, is de wet achterhaald. Met de investering van 17 miljoen euro lijkt het ministerie van Defensie vooruit te lopen op een gehoopte wijziging van de wet, terwijl de discussie in het parlement nog moet worden gevoerd.

[…]

Het systeem zal waarschijnlijk worden gebouwd door het Israƫlische Nice Systems, gespecialiseerd in surveillance- en afluistersoftware. Dit bedrijf, dat volgens de Amerikaanse spionagespecialist James Bamford zijn wortels heeft in de Mossad, was een van de twee bedrijven die meededen met een openbare aanbesteding. De andere gegadigde, Accenture, heeft tegen het weekblad Vrij Nederland gezegd de opdracht niet te hebben gekregen.