This web site is no longer maintained and may be outdated. It is retained primarily for historical reasons.

Gegevens geparkeerde auto’s worden jarenlang bewaard

Afbeelding: cars o plenty van Creativity103 | Licentie: CC BY 2.0

Onderzoek van NRC Handelsblad laat zien dat claims over de maximaal bewaartermijn van de gegevens niet kloppen.

Ook in deze serie: de landelijke database met kentekens waarvoor een parkeerkaartje gekocht is, de auto voor de automatische controle van de kentekens van geparkeerde auto’s en de bewaartermijnen volgens de privacyvoorwaarden.

NRC Handelsblad schrijft vandaag:

De Belastingdienst heeft alle parkeergegevens over 2012 opgevraagd van mensen die bij een parkeerautomaat op kenteken parkeerden. Dit is opmerkelijk, want het verantwoordelijke Servicehuis Parkeren (SHPV) garandeert parkeerders juist dat alle ingevoerde kentekens na acht weken worden gewist, meldt NRC Handelsblad vandaag.

Met de gegevens kan de Belastingdienst controleren of leaserijders niet méér privékilometers maken dan ze via hun rittenadministratie opgeven. Op de website van het SHPV, verantwoordelijk voor het Nationaal Parkeer Register (NPR), staat dat “de kentekens van geregistreerde parkeerrechten na acht weken” worden “gewist”. Dat blijkt niet het geval. Ze worden bewaard en kunnen later alsnog opnieuw aan de transactiegegevens worden gekoppeld.

In een reactie zegt woordvoerder Naomi Woestenenk dat de kentekens na acht weken niet worden verwijderd, maar “versleuteld”. “Ze kunnen weer worden ontsleuteld en zijn dan opnieuw te koppelen aan tijd en plaats”, aldus Woestenenk. Volgens haar zijn de gegevens over 2012 enkele maanden geleden opgevraagd door de Belastingdienst.

En dat is iets inderdaad iets anders dan op de website staat. De gegevens worden eigenlijk in die landelijke database opgeslagen voor het geautomatiseerd kunnen controleren of een automobilist een parkeerkaartje gekocht heeft. Dat gebeurt met rondrijdende auto’s die voorzien zijn van camera’s die 1.500 kentekens van geparkeerde auto’s per uur kunnen herkennen.

Update: Het College Bescherming Persoonsgegevens stelt, in het RTL Nieuws, dat de beheerders van de landelijke databank de wet overtraden door te liegen over de bewaartermijnen.