This web site is no longer maintained and may be outdated. It is retained primarily for historical reasons.

Geen enkel laptop onderzoek Schiphol leidt tot rechtszaak

De Marechaussee op Schiphol heeft vorig jaar meer dan duizend maal gecontroleerd op digitale gegevensdragers. Geen enkele keer leidde het onderzoek volgens het Openbaar Ministerie tot een rechtszaak.

Nu.nl meldt in het artikel Massale laptopcontroles Schiphol leveren niets op:

Dat is wel opmerkelijk als uit de cijfers van het Ministerie van Defensie blijkt dat er in 2008 wel flink is gerechercheerd. Zo zijn er naast 62 harde schijven, ook 900 GSM's en sim-kaarten onderzocht en 47 overige geheugendragers, zoals bijvoorbeeld mp3-spelers. Ook waren er 20 audio-video onderzoeken en 44 overige digitale onderzoeken. Dit soort onderzoeken zijn doorgaans behoorlijk tijdrovend. Erg effectief blijkt de opsporing niet te zijn, want het Openbaar Ministerie laat weten slechts in één geval een zaak te willen beginnen. Maar uiteindelijk wordt die 'om procedurele redenen' niet voor de rechter gebracht.

Uit het artikel blijkt verder dat mensen die hun gegevens hebben versleuteld moeilijk kunnen worden gedwongen deze data te ontcijferen.

Een en ander zou blijken uit onderzoek van PC Active, maar op de website van het blad is hierover niets te vinden. Wel is op bigwobber.nl het antwoord van het Ministerie van Defensie op het WOB verzoek terug te vinden. Op de laatste pagina hiervan staan bovengenoemde getallen.