This web site is no longer maintained and may be outdated. It is retained primarily for historical reasons.

Flitsfoto’s anderen zichtbaar voor overtreders via Politie website

Een website van de politie waarop mensen die geflitst waren de foto's van hun overtreding konden bekijken, blijkt lek te zijn geweest. Geflitste bestuurders konden na inloggen ook de foto's van andere overtreders zien, waar soms precies op staat wie een auto bestuurt en wie er naast zit.

De Telegraaf meldt (op haar manier) in het artikel Leedvermaak om flitsfoto buurman:

Het 'streng bewaakte' digitale politiebureau op internet van de politie Noord-Holland Noord is zo lek als een mandje. […] Door een knullige fout zijn de ruwe foto's, waar soms precies op staat wie een auto bestuurt en wie er naast zit, zonder beveiliging te bekijken. Het is onduidelijk hoe lang er al informatie weglekt.

Bestuurders kunnen na ontvangst van de bekeuring op internet de geconstateerde overtreding 'bekijken'. Na het inloggen met een DigiD-code, burgerservicenummer en een wachtwoord is niet alleen de flitsfoto te zien, maar ook of er te hard of door rood licht is gereden, plaats, datum en tijd.

De politie liet gisteravond weten de fout te betreuren en heeft de site meteen uit de lucht gehaald. "De website bevatte geen gevoelige politie-informatie", benadrukte de zegsman.

Op nu.nl staat hierover verder ook nog:

Wie op internet zijn flitsfoto wilde bekijken, kwam volgens flitsservice.nl terecht op een webpagina waar ook de flitsfoto's van andere overtreders konden worden bekeken. Van maximaal 22 overtredingen konden gebruikers de foto's zien met daarop het voertuig en het kenteken.

De politie benadrukt op de website dat er geen geheime informatie op de site staat. Ook de privacy zou niet geschonden zijn, omdat overtreders toch al gebruikmaken van de openbare weg en door iedereen gezien kunnen worden.