This web site is no longer maintained and may be outdated. It is retained primarily for historical reasons.

Eigenlijk zou iedereen zijn e-mail moeten versleutelen

Afbeelding: Gold Lock van Mark Fischer | Licentie: CC BY-SA 2.0

Wie PGP alleen gebruikt voor ├ęcht vertrouwelijke e-mails, singaleert daarmee juist dat er interessante informatie in die berichten zit.

In het artikel Wat is PGP en waarom zou je het moeten gebruiken? bij NuTech:

Het is dus mogelijk om je e-mail goed te versleutelen, al is het nog steeds niet het makkelijkste proces. Maar is het eigenlijk wel nodig?

Ja, zegt Rejo Zenger van burgerrechtenbeweging Bits of Freedom. De onthullingen over NSA-spionage hebben volgens hem duidelijk aangetoond dat het een fluitje van een cent is om mee te lezen met onze e-mails. Niet alleen inlichtingendiensten kunnen dat, maar ook de politie kan je mail opvragen en Google scant je berichten om advertenties te tonen.

“Een brief doe je ook in een envelop die je dichtplakt”, zegt hij. Zenger zelf probeert zo veel mogelijk versleuteld te communiceren. Wie PGP alleen gebruikt voor ├ęcht vertrouwelijke e-mails, singaleert daarmee juist dat er interessante informatie in die berichten zit.

“In het meest ideale geval zou iedereen PGP gebruiken en kun je aan het geval dat PGP gebruikt is niet afleiden dat het belangrijk is.”

Volgens Zenger is er steeds meer interesse in versleutelde communicatie. “Als ik nu met willekeurige jongeren praat, kijken ze me niet meer vreemd aan, maar vinden ze het logisch dat je daar over nadenkt.” Hij zegt dat er vooral nog een gebrek is aan gebruiksvriendelijke programma’s om beveiligd te mailen.