This web site is no longer maintained and may be outdated. It is retained primarily for historical reasons.

Drones politie aan de grond na technisch mankement

Afbeelding: Het ministerie van defensie in de zomer van Gerard Stolk | Licentie: CC BY-NC 2.0

De militaire drones die de politie gebruikt zijn begin dit jaar aan de grond gehouden wegens een technisch mankement aan de staart. 

In het artikel Leger zet drones aan de grond wegens technisch mankement in het NRC:

De drones van het Nederlandse leger zijn door Defensie aan de grond gezet. De onbemande vliegtuigjes hebben een structureel mankement aan de staart. Dat bevestigt het ministerie van Defensie aan NRC.

“Rond de vijf” vliegtuigjes van het type Raven zijn neergestort in de laatste weken van januari en de eerste van februari, zegt een woordvoerder. Waar en wanneer dit precies gebeurde, wil de woordvoerder niet zeggen. Wel waren de crashes voor Defensie aanleiding om alle Ravens in Nederland voorlopig niet meer te gebruiken.

Wanneer die beslissing precies genomen is, wil Defensie niet zeggen. Voor zover bekend zijn de onbemande vliegtuigjes begin februari voor het laatst boven de bebouwde kom ingezet. De politie in Harlingen heeft ze toen gebruikt om inbrekers op te sporen. […]

[…] Een vliegtuigje kan een uur in de lucht blijven voor het afgewisseld moeten worden en vliegt meestal op een hoogte van 300 meter. In totaal heeft Nederland 25 sets van 3 Ravens. […]

Defensie heeft aan NRC laten weten dat de drones “tijdelijk” niet konden vliegen, maar dat de kapotte staarten inmiddels zijn gerepareerd en dat de toestellen weer inzetbaar zijn.