This web site is no longer maintained and may be outdated. It is retained primarily for historical reasons.

Drie dagen per week Defensie drone boven Almere

Schermafdruk uit reportage van Omroep Flevoland

Een drone van het Nederlandse leger vliegt drie keer per week boven Almere. Volgens een wijkagent om woninginbraken tegen te gaan.

In het artikel Spionagevliegtuigje ingezet tegen inbraken bij Omroep Flevoland:

Het gaat om dit vliegtuigje, de zogeheten Raven. Het toestel is oorspronkelijk ontworpen voor het Amerikaanse leger. Inmiddels wordt het toestel in veel landen gebruikt, zo ook in Nederland. Almere leent het vliegtuigje van Defensie. “Hij maakt livebeelden die we live meekijken. En daarmee kun je goed zien op straat wat er voor een beweging is. Je ziet silhouetten, je ziet dus geen gezichten, geen kentekens. En daar kan je op anticiperen. Dus als jij ergens een verdachte situatie is, wat voor ons verdacht is, kan je daar direct op reageren.”

De politie gebruikt het vliegtuigje sinds oktober vorig jaar. Drie dagen per week wordt het toestel ingezet. In eerste instantie boven de Filmwijk. “Uit de evaluatie is gebleken dat 30 procent van de inbraken in de Filmwijk waren. Daar ben ik wijkagent, dus dat vraagt gewoon om aanpak. […] Dit middel, dit vliegtuig, de Raven, dat kwam op ons pad uit tips die wij uit […] kregen.” […] Behalve boven de Filmwijk vliegt het toestel ook boven de Kruidenwijk en boven de Landgoederenbuurt. Volgens Halsema is het aantal inbraken in de drie wijken met een derde gedaald. Hij hoopt het toestel de komende tijd boven hele Almere te gebruiken.