This web site is no longer maintained and may be outdated. It is retained primarily for historical reasons.

Discussie over privacy is discussie over vrijheid

Afbeelding: Sporen van abegoa | Licentie: CC BY-NC 2.0

In een vrij land kun je gaan en staan waar je wilt, zonder gevolgd te worden. Als je gevolgd wordt, ga je je anders gedragen.

Journalist Frank Mulder van de Groene Amsterdammer doet in Versleutel je mail en vermijd Albert Heijn verslag van zijn poging onzichtbaar door het leven te gaan:

Ik ben namelijk bezig met een poging om een week lang onzichtbaar door het leven te gaan. Althans, te leven zonder digitale sporen na te laten die kunnen worden gebruikt door spionagediensten, marketeers, verzekeraars of andere nieuwsgierige data-aagjes. Niet al te moeilijk, dacht ik, met mijn ingebakken wantrouwen tegen alles wat met chipkaarten, smartphones en social media te maken heeft. […] ‘Zonder sporen? Dat gaat een kort artikeltje worden’, zegt Rejo Zenger, […]. Hij somt uit zijn hoofd alle activiteiten op die digitaal worden gemonitord. ‘Het is bijna onmogelijk om je buitenshuis te bewegen zonder opgemerkt te worden. Elke interactie, zoals pinnen, wordt geregistreerd. Je moet ook je telefoon thuislaten: Het probleem is dat er veel meer wordt vastgelegd dan je denkt, en dat niet altijd doorzichtig is door wie. […]

Waarom zou je moeite doen om je sporen te minimaliseren? Omdat onze vrijheid in het geding is, vindt Zenger. ‘De discussie gaat voor mij niet over privacy, maar over vrijheid. Een vrij land betekent dat je kunt gaan en staan waar je wilt, zonder gevolgd te worden. Als je gevolgd wordt, ga je je namelijk anders gedragen. Bovendien zijn digitale sporen makkelijk verkeerd te interpreteren. Vroeg of laat worden er fouten gemaakt en worden er verkeerde conclusies over je getrokken.