This web site is no longer maintained and may be outdated. It is retained primarily for historical reasons.

DigiD gestolen in hele Rotterdamse straat

Afbeelding: DigiD van mystic_mabel | Licentie: CC BY-SA

In Rotterdam blijkt een groot deel van een straat het slachtoffer van misbruik van DigiD. De code is vermoedelijk verkregen door deze uit de brievenbus te hengelen.

In het artikel Veel DigiD-fraude in Rotterdam schrijft Webwereld:

[Het Algemeen Dagblad] onthulde vorige week dat er diverse fraudegevallen in één straat in de Rotterdamse nieuwbouwwijk Nesselande plaatsvinden. […]

De krant onderzocht gepubliceerde uitspraken van rechtbanken, waarbij voor fraude gebruik is gemaakt van DigiD. Daarbij gaat het in sommige strafzaken om miljoenen euro’s per geval, omdat er groepsgewijs een toeslag of teruggave werd aangevraagd. In een geval heeft een man de identiteit van een ex gebruik om haar een hak te zetten.

Een bekende methode om te frauderen is het zogenaamde ‘hengelen’. Hierbij wordt een nieuwe inlogcode voor DigiD aangevraagd. Als de activeringscode per post komt, hengelen de criminelen het document uit de brievenbus. De post minus de code wordt vervolgens teruggestopt, zodat het slachtoffer niets merkt.

PVV-kamerlid Hero Brinkman wil dat voor de inlogcode niet anders wordt gewerkt dan bij bankpassen. Hij verwacht dat in de toekomst de activeringscode aangetekend wordt gestuurd. De ontvanger tekent dan zelf en krijgt de code persoonlijk overhandigd.

VVD-collega Helma Neppérus wil weten op welke schaal dit misbruik voorkomt. Zij stelde al eerder vragen toen bleek dat fraude met DigiD simpel bleek. Die antwoorden kwamen in mei, maar lieten in het midden hoe groot die fraude nu eigenlijk is. Over het hengelen schreef Donner toen: “Het probleem dat kwaadwillenden de activeringsbrief onderscheppen komt – op een totaal van circa 8 miljoen gebruikers en 37 miljoen transacties per jaar – slechts beperkt voor. Een precies cijfer is niet te geven.”

Update 25 augustus 2011: De minister zegt dat de DigiD codes niet zijn gestolen, maar op een andere wijze fraude is gepleegd.