This web site is no longer maintained and may be outdated. It is retained primarily for historical reasons.

“De overheid weet veel te veel van ons.”

Afbeelding: Belastingdienst van mystic_mabel | Licentie: CC BY-SA 2.0

De overheid verzamelt veel te veel gegevens van haar burgers én gebruikt die gegevens vervolgens voor andere dan de oorspronkelijke doeleinden.

In het artikel Doelloos duiken in privé-gegevens bij BNR:

De overheid weet veel te veel van ons. Men sprokkelt steeds meer gegevens bij elkaar en niet altijd met een duidelijk doel. Dit zegt Jacob Kohnstamm, voorzitter van het College Bescherming Persoonsgegevens. […]

Hij noemt “het ergerniswekkende scheefwonen” als voorbeeld. “Als mensen meer verdienen dan 44.000 euro, dan moet er een hogere huur worden geheven. En wat is er nou handiger dan die inkomensgegevens gewoon even bij de fiscus weg te halen? Dat is hartstikke handig. Maar de gegevens die wij verplicht aan de fiscus moeten geven, zijn uitsluitend en alleen om belasting te heffen. Wat je wel zou kunnen overwegen is om mensen te vragen of ze het goed vinden dat we aan de fiscus vragen wat je verdiend hebt in het kader van tegengaan van scheefwonen. Maar je moet dat niet achter de rug van mensen om doen.”

In de privacywetging staat ook beschreven dat dit niet is toegestaan. Vandaar ook dat de situatie met scheefwonen en het gebruiken van de gegevens die bekend zijn bij de fiscus, door de rechter als onrechtmatig is beoordeeld en afgeblazen. “Maar de wetgever probeert dat nu alsnog,  maar dan wetgevingstechnisch, te regelen. Ik wens me daartegen te verzetten omdat het onverstandig is om als overheid te denken: voor u, over u maar bovenal zonder u. En vervolgens daarmee een database te bouwen waarbij allerlei verschillende gegevens voor allerlei verschillende doelen worden verzameld. Om daarna een big brother is watching you te creëren, waar mensen zich uiteindelijk buitengewoon onveilig door gaan voelen.”