This web site is no longer maintained and may be outdated. It is retained primarily for historical reasons.

CBP weigert garanderen anonimiteit abonnementhouders OV-Chipkaart

In 2008 heeft het CBP geweigerd de privacywetgeving te handhaven voor het vastleggen van reisgegevens met de ov-chipkaart.

In CBP weigert ingrijpen OV-chipkaart schrijft Webwereld:

In 2008 heeft het CBP geweigerd de privacywetgeving te handhaven voor het vastleggen van reisgegevens met de ov-chipkaart. […] Dekker protesteert daarop bij de NS. Een gesprek volgt, waarin volgens het verslag is erkend dat iedere reisbeweging wordt opgeslagen. Het bedrijf biedt Dekker weliswaar de mogelijkheid om zich af te melden voor marketing, maar erkent dat de overheid met de wet in de hand wel toegang heeft tot de informatie over zijn reisgedrag.

Het CBP besluit niet in actie te komen. Reizen op saldo is op dat moment namelijk nog niet geïntroduceerd en een eventuele privacyschending is dus eigenlijk nog toekomstmuziek. Zolang een klant nog met papieren kaartjes kan reizen, worden zijn reisgegevens niet opgeslagen. Er is dus geen dwang van NS-zijde die tot het opgeven van privacy leidt, stelt het CBP dan ook. […]

Ondertussen lijkt het CBP de wet anders te interpreteren dan in 2005. Toen heeft de privacywaakhond nog gesteld dat mensen zich onder prijsdruk niet gedwongen mogen voelen hun anonimiteit op te geven. Inmiddels is de praktijk dat een enkele reis met korting op saldo ruim zes procent goedkoper is dan het reizen met een papieren kaartje. Er is dus inmiddels toch een prijsdruk om de anonimiteit maar op te geven.