This web site is no longer maintained and may be outdated. It is retained primarily for historical reasons.

Camera’s met gezichtsherkenning in Rotterdamse trams

Een aantal trams van tramlijn 2 van het Rotterdamse ov-bedrijf RET worden uitgerust met camera's die gezichten kunnen herkennen.

Uit het perbericht Hirsch Ballin steunt proef met camera’s gezichtsherkenning Rotterdam van het Ministerie van Binnenlandse Zaken:

Het ministerie en de RET trekken elk bijna 100.000 euro uit voor de proef, die medio dit jaar start en in het najaar van 2011 wordt geëvalueerd. De proef gezichtsherkenning is voor de OV-sector een nieuw wapen in de strijd tegen agressie en geweld tegen werknemers in het openbaar vervoer. Het helpt het gat te dichten tussen het opleggen van het OV-verbod en het daadwerkelijk handhaven ervan. […]

Met succes zette de RET het OV-verbod in als instrument om notoire overlastgevers en geweldplegers te weren. De handhaving van dit verbod kost het bedrijf vele manuren extra. Met de camera's wordt dit vergemakkelijkt. Degene met een OV-verbod wordt gedetecteerd en gesignaleerd. Werknemers van de RET krijgen een signaal dat een persoon met OV-verbod aan boord is en kunnen hiernaar handelen […]

Tweakers schrijft in haar artikel RET doet proef met gezichtsherkennende camera's in tram verder:

Een woordvoerder van de RET laat aan Tweakers.net echter weten dat er momenteel slechts twee ov-verboden in het Rotterdamse openbaar vervoer lopen, en dat er voor lijn 2 slechts één persoon deze tramlijn niet mag betreden. De RET zou de gegevens niet opslaan, maar het vervoersbedrijf kan niet aangeven hoe groot de kans is op false positives, waardoor het risico bestaat op onterechte aanhoudingen. Daarnaast kan de vervoerder niet aangeven of het contact heeft gehad met het College Bescherming Persoonsgegevens.