This web site is no longer maintained and may be outdated. It is retained primarily for historical reasons.

Burgemeester verbood Hamas-vlaggen tijdens demonstratie

Afbeelding: demonstration in support of Gaza van Hege | Licentie: CC BY-NC-SA 2.0

Bij de pro-Gazademonstratie in Amsterdam was het verboden om te zwaaien met een Hamas-vlag.

Jonathan van het Reve vindt dat (terecht!) misplaatste censuur. In de Volkskrant schrijft hij:

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan koos afgelopen zondag voor het andere uiterste: totale controle, met veel politie. Dat werkte beter. En er waren slechts vier arrestaties nodig: iemand die tegen een NOS-busje schopte, een lastige dronkelap en twee mensen die weigerden mee te werken aan een vlaggencontrole. Meer niet.

Maar… wacht even. Vlaggencontrole?

[…]

Censuur vooraf is in Nederland niet toegestaan; vervolging wegens ‘haatzaaien’ kan pas nadat iemand aangifte heeft gedaan. Daarbij heeft minister Opstelten van Justitie onlangs nog verklaard dat het niet strafbaar is om openlijk te sympathiseren met terroristen.

[…]

Zelfs als het juridisch kan, zijn vlaggencontroles verkeerd. Een burgemeester moet de openbare orde handhaven, zodat demonstranten hun mening kunnen uitdragen en de rest van de wereld daar vervolgens iets van kan vinden. Het is niet aan hem om de organisatie van een demonstratie te helpen met het ophouden van de schone schijn door onwelgevallige vlaggen te censureren. Juist als je de dreiging van extremisme serieus neemt, moet je zorgen dat het aan de oppervlakte blijft. Potentiële terroristen verbieden om zich kenbaar te maken, is dan het domste dat je kunt doen.