This web site is no longer maintained and may be outdated. It is retained primarily for historical reasons.

Amsterdamse horeca: cameratoezicht tegen medewerkers

Afbeelding: 20070726_Amsterdam-20 van Franco Pecchio | Licentie: CC BY 2.0

In een rondgang in de Amsterdamse horeca kwamen de journaliste van het Parool en ik één restaurant tegen zonder camera’s. De uitzondering op de regel.

In het artikel Big Brother staat achter de bar in Parool:

De camera’s zijn ongeveer anderhalf jaar geleden geplaatst, zegt een bardame. Na een overval? “Nee, nadat een medewerker hier na sluitingstijd een feestje met vrienden had gegeven.” Zenger: “Dus de baas heeft de camera’s opgehangen om jullie in de gaten te houden?” Het meisje: “Nou, en vanwege overvallers.” […] Volgens de bardame filmt één van de camera’s de hele zaak, en nee daar heeft ze nog nooit één klacht of zelfs maar een opmerking over gekregen. Zelf is ze zich wel bewust van Big Brother. De baas kán immers meekijken. […] Eenmaal buiten zegt Zenger: “Het gevaar schuilt erin dat de beelden door de baas anders worden geïnterpreteerd. De barvrouw zei bijvoorbeeld dat ze geen hanger was, maar terwijl ze dat zei, hing ze over de bar. Een ander pulkte in haar neus. En dat is allemaal prima, helemaal niet erg, maar als het op band staat, weet je nooit hoe het tegen je kan werken.”

[…]

Bij café De Jaren stuiten we recht op een camera die op de ingang gericht staat. “Dit is een opstelling die je vaak ziet. Inbrekers worden vanuit deze hoek niet herkenbaar gefilmd, omdat ze hun gezicht onder een pet verbergen, maar gasten staan vol in beeld.” Let wel, Zenger begrijpt heel goed dat ondernemers hun bezittingen willen beschermen. Als daar cameratoezicht voor wordt gebruikt, ook goed. Maar graag met mate.” Ondernemers mogen de beelden volgens de wet vier weken bewaren. “Maar als er een overval of een vechtpartij is geweest, weet je dat meteen. Twee, drie dagen bewaarrecht is verdedigbaar, een maand niet.”

[…]

Bij de Febo worden we gevolgd. “Kijk daar bij de Subway. Volgens de regels moeten gasten en medewerkers worden geïnformeerd over camera’s, maar de notificatie hangt binnen – dan ben je al gefilmd.”

Een voorbeeld van die camera’s en petjes: de gewapende overval op Café Kostverloren.