This web site is no longer maintained and may be outdated. It is retained primarily for historical reasons.

Amsterdam wil alle bewegingen auto’s vastleggen

Afbeelding: ngt1_0001.JPG van Ewan Topping (licentie: CC BY)

Gemeente Amsterdam wil alle autobewegingen in Amsterdam vast gaan leggen met een groot netwerk aan ANPR-camera’s.

In het artikel Gevangen in het Amsterdamse surveillancenet op Sargasso:

Burgemeester Van der Laan heeft vandaag toestemming gegeven om deze milieucamera’s nu ook voor handhaving en opsporing van andere misdrijven en overtredingen in te zetten. Daardoor ontstaat een digitale slotgracht – geen auto gaat meer ongezien de binnenstad in of uit. Maar de plannen gaan verder: geen auto kan zich überhaupt meer ongezien door Amsterdam bewegen zonder bij ieder ritje een paar keer geregistreerd te worden.

[…]

Amsterdam werkt aan een centrale uitkijkruimte, waar niet alleen de honderden gemeentecamera’s kunnen worden uitgekeken, maar ook beelden binnenkomen van Rijkswaterstaat (snelwegen), openbaar vervoerbedrijven en private partijen, zoals de Amsterdam ArenA. Het idee is dat al die beelden voorzien moeten kunnen worden van ANPR-software, zodat het net zich nog nauwer sluit. Ook reeds opgenomen beelden moeten alsnog kunnen worden gescand.

Opmerkelijk is dat het korps ook toegang wil tot de database van Cition, de gemeentelijke parkeerdienst. Die rijdt met een aantal auto’s de stad af op zoek naar foutparkeerders. Daarvoor worden alle kentekens gescand, in totaal zo’n drie miljoen per jaar. De politie ziet hierin een gouden berg aan informatie.

Ook brommers ontkomen niet aan het wakende oog. De ANPR-programmatuur wordt aangepast zodat ook de kleine nummerplaatjes te herkennen zijn.