This web site is no longer maintained and may be outdated. It is retained primarily for historical reasons.

Amazon haalt Mobypicture offline na claim

Afbeelding: Mathys van Abbe - Mobypicture van The Next Web | Licentie: CC BY

Amazon heeft de Nederlandse fotosite Mobypicture 7 uur lang offline gehaald. Nadat auteursrechtelijk beschermd materiaal niet snel genoeg verwijderd was, werd de hele website afgesloten.

In het artikel Amazon haalt Nederlands Mobypicture offline op Webwereld:

Amazon heeft de Nederlandse fotosite Mobypicture 7 uur lang offline gehaald. Er stond auteursrechtelijk beschermd materiaal op de servers van de dienst, waarna de hoster de stekker eruit trok.

[…] Er werd bij Amazon bezwaar gemaakt tegen het hosten van het plaatje. De cloudhoster sommeerde Mobypicture vervolgens via een DMCA notice, een Amerikaans dwangbevel bedoeld om auteursrechtelijk beschermd materiaal te beschermen, de afbeelding te verwijderen.

Toen dit niet direct gebeurde werd poort 80 dichtgezet, waardoor de webservers niet meer bereikbaar waren. De externe Mobypicture-clients werkten nog wel en het was ook nog mogelijk om plaatjes te uploaden. Alleen de site zelf was down.

Van Abbe had de sommatie van Amazon gemist. “Ik zat net in mijn mailbox voor het eerst sinds een paar dagen. En daar blijkt uit dat ze een paar dagen geleden hebben gezegd: ‘Hee op die server staat content die gecopyright is. Die moet je nĂș verwijderen'”, legt Van Abbe uit vanaf zijn vakantieadres. […]

Van Abbe ergert zich aan de rigide houding van Amazon. Volgens hem zijn er ook andere manieren waarop de hoster om kan gaan met coprightschendingen. “Ze kunnen ook even bellen”, zegt hij.