This web site is no longer maintained and may be outdated. It is retained primarily for historical reasons.

900.000 personen in vingerafdrukken database politie

De Nederlandse politie heeft het vernieuwde Havank in gebruik genomen. Er zijn zo’n 900.000 personen met vingerafdrukken en handpalmen opgenomen in het systeem. Van deze personen zijn 1,9 miljoen vingerafdruksignalementen en meer dan 700.000 handafdruksignalementen opgeslagen.

In het artikel Politie zet vernieuwd opsporingssysteem in de Computable beschrijft de omvang van de database van vingerafdrukken die door de KLPD wordt bijgehouden:

Het nieuwe systeem vervangt het sinds 1989 in gebruik zijnde oude Havank. Hierin werkte de politie nog met slips (strookjes met vingerafdrukken). Al deze 1,5 miljoen slips zijn door honderden tijdelijke medewerkers gedigitaliseerd in de hogere resolutie van 1000 ppi (pixels per inch). Er zijn zo’n 900.000 personen met vingerafdrukken en handpalmen opgenomen in het systeem. Van deze personen zijn 1,9 miljoen vingerafdruksignalementen en meer dan 700.000 handafdruksignalementen opgeslagen. In totaal zitten er meer dan dertig miljoen afbeeldingen van vingerafdrukken in Havank. Het digitale archief heeft een omvang van dertig terabyte. De Franse firma Morpho (voorheen Sagem), specialist in multi-biometrische technologie voor vingerafdruk-, iris- en gezichtsherkenning, hielp mee met de inrichting van het systeem. De politiekorpsen kunnen op afstand, via tien locaties in Nederland, online Havank voor identificatie gebruiken. Dit gaat via een landelijke, uniforme werkwijze. Het centrale systeem van Havank is, samen met 37 werkstations, ondergebracht bij het KLPD-kantoor in Zoetermeer. Het is niet alleen beschikbaar voor de Nederlandse politie en Koninklijke Marechaussee, maar voor de gehele strafrechtketen. Per dag vinden zo’n 240 identiteitsvaststellingen plaats op basis van door de korpsen ingezonden vingerafdrukken van personen die zijn aangehouden.