This web site is no longer maintained and may be outdated. It is retained primarily for historical reasons.

Elders, maar ook boeiend

Afbeelding: Instapaper for iPad van smokingapples.com | Licentie: CC BY-SA

Veel artikelen zijn te boeiend om af te doen met een “tl;dr”. Daar gebruik ik Instapaper voor. Wat ik echt boeiend vond, deel ik graag. 

Soms kom ik ergens anders een interessant artikel tegen. Artikelen waarvan ik denk dat ze zeer de moeite waard zijn om te lezen. En niet alleen voor mijzelf. Om die artikelen meer onder de aandacht te brengen, heb ik een lijstje toegevoegd aan de rechterkant van mijn website.

Goed geschreven artikelen geven inzicht, zijn thought-provoking of gewoon leuk. Op momenten dat ik inbox zero nastreef heb ik geen tijd voor artikelen die me langer dan twee minuten lezen zijn. Maar veel van de artikelen zijn te interessant om af te doen met een supersnelle blik of een “tl;dr“. En daar is dan Instapaper: a simple tool to save web pages for reading later. Ik hoef ik er niet meer bij stil te staan, ik lees de artikelen zodra ik daar de tijd voor hebneem.

Soms is dat op mijn werk, als ik onderweg ben met de trein en niets beters te doen heb, maar soms ook gewoon ’s avonds thuis als ik gestrekt op de bank lig. En dan is er opeens nog meer moois. Instapaper toont zoveel als mogelijk alleen de tekst van het artikel en ontdoet het van alle afleidende banners, advertenties, menu’s en commentaren. Dat maakt het dat ik me kan richten op het belangrijkste van het artikel: de inhoud. De prettige representatie gebeurt in de web interface, maar ook in de iOS applicaties.

Instapaper is fantastisch. Het heeft één enkele functie en vervult die perfect. Ik realiseer me overigens dat mijn leeslijst veel over mij en mijn interesse verteld. De meerwaarde is zodanig dat het één van de weinige applicaties is waar ik heel bewust persoonlijke informatie bij een ander onderbreng.

De lijst aan de rechterkant genereer ik automatisch. Alle artikelen die ik in Instapaper lees en die ik bovengemiddeld de moeite waard vond, like ik. Voor het overzicht van de tien laatste gelikete artikelen maak ik gebruik van een zelfgeschreven script (broncode is hier) dat tegen de Instapaper API praat.