This web site is no longer maintained and may be outdated. It is retained primarily for historical reasons.

Politie vraagt Defensie nog regelmatig om drones

Afbeelding: Vanmiddag reed ik bij toeval langs een alert state terrein van Defensie. Blurred op Google Maps. Wat gebeurt hier? van Ritzo ten Cate | Licentie: CC BY-SA 2.0

Tussen augustus 2012 en eind 2013 heeft de Nederlandse politie elf keer een beroep op Defensie gedaan om de inzet van onbemande vliegtuigen.

In de periode van januari 2005 tot en met juli 2012 waren er jaarlijks vijf tot tien civiele inzetten van drones van het Nederlandse leger. Dat bleek uit een overzicht van het ministerie van Defensie dat ik anderhalf jaar geleden met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur opvroeg. Dat aantal was overigens misleidend, omdat sommige van die inzetten wekenlang duurden. In werkelijkheid had de politie de ruimte om meer dan twee keer per week met een Defensie-drone boven Nederland te vliegen.

Uit een nieuw overzicht, dat de periode van augustus 2012 tot en met eind 2013 beslaat, valt af te leiden dat het aantal verzoeken om inzetten licht is gedaald. In 17 maanden tijd riep de politie elf keer de hulp van het leger in. In de meeste gevallen gaat het daarbij om de ondersteuning bij een strafrechtelijk onderzoek. Eén keer gaat om de “observatie van publieksstromen” en één keer om de observatie van een terrein tijdens het ruimen van een bom uit de Tweede Wereldoorlog (waarbij overigens ook een ander onderdeel van de Landmacht assisteert, de Explosieven Opruimingsdienst.)

Het overzicht van inzetten werd door het ministerie van Defensie openbaar gemaakt met de beslissing op mijn verzoek op grond van de Wet openbaarheid van bestuur.