This web site is no longer maintained and may be outdated. It is retained primarily for historical reasons.

Newspeak van de Nederlandse overheid

schermafdruk uit Nineteen Eighty-Four (copyright: MGM)

De overheid en ons parlement publiceren veel documenten, zoals kamerstukken, persberichten en brochures. De Newspeak RSS feed haalt de krenten uit de pap.

Er is geen goede manier om alle publicaties van de overheid op het gebied van privacy en internetvrijheid te volgen. Niet alleen worden veel van de interessante publicaties via verschillende websites openbaar gemaakt, maar zijn ze ook nog eens goed te missen in de gigantische stroom geproduceerde documenten.

En daarom is er nu de Newspeak RSS Feed.┬áDit is een samengevoegde feed van publicaties van de overheid op de verschillende websites. Een filter zorgt ervoor dat alleen publicaties over privacy en internetvrijheid worden getoond. Als bronnen worden onder meer rijksoverheid.nl, officielebekendmakingen.nl en aivd.nl gebruikt. Persberichten en kamerstukken worden gefilterd op basis van een woordenlijst. Andere bronnen worden integraal overgenomen. Dat laatste geldt ook voor de publicaties binnen bepaalde dossiers van parlementaire documenten, zoals bijvoorbeeld dossier “30517”, over de aftapbaarheid van telecommunicatie.

De broncode van het script is gepubliceerd op github.com.