This web site is no longer maintained and may be outdated. It is retained primarily for historical reasons.

Marktplaats komt belofte zorgvuldige omgang gegevens niet na

Afbeelding: colourful spices in a french market van Gavin Bell | Licentie: CC BY-NC-ND 2.0

Niet alleen handelt Marktplaats in strijd met haar eigen privacyvoorwaarden, ze komt ook beloftes om het beter te gaan doen niet na.

In het artikel Gratis af te halen bij Marktplaats: persoonsgegevens van derden bij De Correspondent:

Maar de praktijk is heel anders. Op basis van de Wet bescherming persoonsgegevens verzocht ik Marktplaats tot inzage in de persoonsgegevens die zij van mij verzamelt, bewaart en verwerkt. Het bestand dat ik ontving was een overzicht van twee jaar aan interacties tussen mij en andere gebruikers van de website. Twee jaar aan biedingen op ladekastjes, computerspelletjes, kattespeeltjes enzovoorts.

Zo kon ik terugzien dat ik op 6 augustus 2012 geboden had op een ‘vintage teakhouten ladekasxt’. Marktplaats had mijn complete geschiedenis op de site, waarvan ik zelf het merendeel allang weer vergeten was, zorgvuldig bewaard. En niet alleen van mij.

In het bestand dat ik ontving stonden namelijk ook IP-adressen, telefoonnummers, woonplaatsen en e-mailadressen van de mensen die de advertenties hadden geplaatst. Van in totaal 32 mensen waarmee ik de afgelopen twee jaar interactie heb gehad op Marktplaats − ook van degenen bij wie ik enkel een bod heb geplaatst en niet tot een koop ben overgegaan −, kreeg ik het persoonlijke e-mailadres, de woonplaats en het IP-adres van hun internetverbinding. Bij 14 personen stond ook het (mobiele) telefoonnummer vermeld.

Marktplaats schendt hiermee de eigen privacyvoorwaarden. In het privacybeleid, waarmee elke nieuwe gebruiker verplicht akkoord dient te gaan, vermeldt Marktplaats duidelijk met wie ze de gegevens zullen delen. Er staat onder andere dat Marktplaats ‘persoonsgegevens niet bekend zal maken aan derden (…) zonder uw uitdrukkelijke toestemming’.

In mei 2012 stuurde Rejo Zenger, onderzoeker van Bits of Freedom, een verzoek voor inzage in zijn persoonsgegevens bij Marktplaats. Ook hij ontving een uitgebreid overzicht met gegevens van andere gebruikers van de site. Zenger vroeg destijds ook om opheldering. Marktplaats antwoordde dat het ‘uiteraard niet de bedoeling [is] dat ook de gegevens van andere gebruikers naar u zouden worden gestuurd. Wij streven ernaar om de privacy van al onze gebruikers te waarborgen, zodat wij ervoor zullen zorgen dat een dergelijk incident niet meer voorkomt.’

De praktijk is sindsdien niet veranderd.