This web site is no longer maintained and may be outdated. It is retained primarily for historical reasons.

Spammers en Godwin’s Law

Half januari 2004 werd door derden een groot aantal e-mails verzonden waarbij mijn naam en adres als afzender vervalst waren. In de e-mail werd de Nederlandse vertaling van Mein Kampf te koop aangeboden. Dat levert een interessante response op.

Het is nu wel duidelijk

Het is nu wel duidelijk: Godwin's Law is ook van toepassing op spammers. Voor wie Godwin's Law niet kent: "Naarmate een discussie langer wordt, groeit de kans op een vergelijking met Nazi's of Hitler naar één."

Vanaf omstreeks 18 januari 2004 20:00:00 +0100 werd er spam (ongevraagde e-mail die in grote hoeveelheden is verzonden) verstuurd waarin een Nederlandse vertaling van Mein Kampf werd aangeboden. Voor deze spamrun werden mijn naam en adres misbruikt. Een voorbeeld van de spam is hier te vinden.

Voor de verzending van deze spamrun is misbruik gemaakt van een tweetal computers (zogenaamde open proxies), te weten 130.104.131.136 en 157.193.111.14, van respectievelijk Université catholique de Louvain en Universiteit Gent. Deze computers zijn misbruikt door iemand anders, zodat de identiteit van de werkelijke verzender praktisch onmogelijk te achterhalen is.

Vanaf 21 januari 2004 01:10:40 +0100 werd een tweede, beperkte, spamrun verstuurd met praktisch dezelfde kenmerken (voorbeeld). Voor deze run werd eveneens een computer van de Université catholique de Louvain misbruikt, deze keer 130.104.104.132.

Omdat dergelijke spamruns bedoeld zijn om de vervalste afzender zwart te maken, worden deze spamruns een "joe job" genoemd. De precieze aanleiding ken ik niet, maar hoogst waarschijnlijk is iemand niet erg blij met mijn werkzaamheden voor stichting spamvrij.nl. So be it.

Wat levert dat nu op?

In iets meer dan 24 uur tijd heb ik 55.500 bounces en autoreplies ontvangen. Dat zijn automatisch gegenereerde antwoorden waarin wordt gemeld dat de e-mail niet kon worden afgeleverd omdat het account bijvoorbeeld niet meer bestaat, de gebruiker is verhuisd naar een ander adres of om slechts te melden dat de e-mail goed is ontvangen. Die laatste zijn voor een spammer uiteraard interessant, want ze bevestigen het bestaan van het adres.

Daarnaast ontving ik meer dan 400 niet-automatisch gegenereerde antwoorden. Deze antwoorden lopen uiteen van scheldpartijen, verzoeken tot uitschrijving van de mailinglist, verzoeken om informatie over de wijze waarop het adres van de geadresseerde is verkregen, verzoeken tot nadere informatie over het aanbod en zelfs bestellingen. In totaal heb ik zeker meer dan vijftig reacties ontvangen waarin een bovengemiddelde interesse werd getoond of heuse bestellingen werden gedaan (inclusief naam en adres van geïnteresseerde).

Het toeval wil dat ik twee weken eerder een analyse van een spam cd publiceerde. Dat zijn CD's met miljoenen e-mailadressen die door spammers worden verkocht en die de kopers kunnen gebruiken voor verzending van hun spamruns. Uit onderzoek bleek dat slechts 56% van alle adressen op de CD ook daadwerkelijk unieke en bruikbare adressen zijn. In de analyse gaf ik al aan dat vermoedelijk een groot deel van deze adressen niet zullen werken, bijvoorbeeld omdat ze al opgeheven zijn. De 50.000 bounces die ik naar aanleiding van deze joejob heb ontvangen lijken dat vermoeden te bevestigen.

Er van uitgaande dat 20% van de "mogelijk bruikbare adressen" die op zo'n CD staan niet meer werken (en dus een bounce genereren), betekent dit dat het totale aantal "mogelijk werkende adressen" in dit geval uit de rond 250.000 adressen bestond (en van de geanalyseerde CD slechts 500.000 adressen zijn gebruikt.)

Verder tonen de meer dan vijftig reacties waarin een bovengemiddelde interesse werd getoond of heuse bestellingen werden gedaan aan dat spammen nog steeds lucratief is. Indien een product wordt verkocht met een goede verhouding qua inkoop en verkoopsprijs zijn deze vijftig reacties genoeg om winst te kunnen maken – zeker als de spamrun op grotere schaal wordt verzonden dan nu het geval is geweest. Ingaan op een aanbieding die per spam is gedaan zorgt ervoor dat het spamprobleem zal blijven bestaan. Ik kies voor de Boulder Pledge.

Tenslotte bevestigen de boze reacties een van de argumenten in mijn pleidooi voor herpublicatie van Mein Kampf. Uit de reacties blijkt duidelijk dat mensen de inhoud van het boek zelf niet kennen en evenmin bekend zijn met het feit dat het boek gewoon legaal is en alleen de verkoop ervan verboden is (en publicatie ten gevolge van auteursrechten).

Het is de verwachting dat de persoonlijke reacties op korte termijn wel zullen afnemen. Mensen hebben de e-mail nu wel gelezen en kennen het verhaal ook wel. Hardnekkiger zijn waarschijnlijk de bounces van e-mail die niet afgeleverd konden worden. Uit eerdere ervaringen met joe jobs weet ik dat soms zes maanden na dato nog bounces binnenkomen. Vervelender zijn echter de mailinglists waar de spam ook naar toe is gestuurd en de spam als inschrijving is opgevat.

2005/06/10: Zelfs 17 maanden na deze spamruns ontvang ik nog bounces! De laatste bestelling was half augustus, zeven maanden na de spamrun.

3 gaskamers

Hieronder volgt een bloemlezing van de reacties, uiteraard geanonimiseerd. De meest voor de handliggende reacties (verzoeken tot uitschrijvingen en de meeste scheldkannonades heb ik maar weggelaten)…

Luister klootzak: ze moeten jou vergassen.

Hoe ziet de vertaling er uit? is het wel een boek?

hoe kom jij aan mijn email adres zou het graag willen weten
ps het boek is leuk ? maar ben geen lezer

Geachte heer Zenger,

Wij hebben geen idee wat voor u de aanleiding is geweest ons deze reclame toe te zenden, maar mocht u lid zijn van onze vereniging dan deel +ik u mee dat u hierbij geroyeerd bent, en mocht u desondanks van mening zijn dat u middels deze campagne iets bijdraagt aan de samenleving, +dan kan ik u meedelen dat u de plank enorm misslaat.

Mocht u zich afvragen wat de achtergrond van mijn reactie is, kijk dan op deze website: http://www.odoornerveen.net/holocaust.html

Nee dank je, stelletje fascisten en val me niet meer lastig met dit soort onzin.
Dankzij Hitler zijn er miljoenen mensen gestorven….!!!!!!!
Idioot dat jullie dit nu nog willen verkopen!!!!!
De geschiedenis heeft toch laten zien dat deze man totaal gestoord was en diegenen die zijn boek nu nog kopen ook.
Geen berichten meer sturen, daar ben ik absoluut niet van gediend……!!!!!!!!!!!

Waarom stuur je mij deze mail? Op je site ben je zo anti-spam…

Heeft u iets meer gegevens over deze verkoop. Wat is de staat, hoeveelste druk etc.

Ik ken u niet en heb geen flauw idee hoe aan mijn gegevens komt. Daar graag ook antwoord op, omdat ik niet zomaar iets bij iemand wil bestellen, met de kans genept te worden. Ik ben overigens wel geïntereseerd.

Kan het boek afgehaald worden, waar zit je precies?

Sorry maar ik heb de duitse versie al gelezen en daar rept hij niet over de occulte zaken waar hij zich mee bezig hield. Dus een incompleet verhaal, waar je weinig wijzer van word als naslagwerk, en of de vertaling beter zou zijn?

Ik vind het een grote inbreuk en een vreselijke onbeschofte aktie om iemand dit aan te bieden
jouw soors mensen die zulke boeken aanbieden moeten eigenlijk een boete krijgen
ik doe dan ook alle mogelijke moeite om hier iets tegen te ondernemen en zal zien of er gerechterlijke stappen te ondernemen zijn om dit soort akties in de toekomst te voorkomen

Ik weet niet waar U de onbeschaamdheid vandaan haalt om mij dergelijke vuilnis aan te bieden. Ten eerste pleegt U inbreuk op mijn privacy, ten tweede brengt U mijn gezondheid in gevaar, want van dit soort gorigheid moet ik heftig over mijn nek.
Dus U begrijpt dat ik a) dit soort rotzooi niet meer wens te ontvangen en b) mocht U hardleers zijn, ik het dan persoonlijk aan U kom mededelen.

?????????????????verkeerd adres zeker, in zo,n belachelijk boek ben ik namelijk niet geinterreseerd ik heb meer verstand.

Ik neem aan dat één van jullie een virus (in zijn computer) heeft. Want eerlijk gezegd ben ik niet gediend van dit soort reclame.

Wat geeft jou het idee dat ik deze baggerzooi wil kopen, ja laat staan dat ik deze email met deze gore smeerlap op de cover wil zien. Ik wens van jou een verklaring waarom ik die mail heb ontvangen en ik hoop voor jou dat het een ongelukje was.

Zo niet, dan neem ik 48 uur na ontvangst van deze mail kontakt op met de Politie, aangezien Mein Kampf wegens de racistische strekking ervan verboden is in dit land.

Kortom, een verklaring en wel rap!

Is dit discreet verpakt???

Ik heb intresse in 2 boeken,zijn ze met originele kaft ???

ik hoor het graag van je

Heerschap

Ik wens geen fasistische lektuur te ontvangen en ben niet geinteresseerd in deze walgelijke lektuur. Ik zal een aantal organisaties inschakelen om de verspreiding van dergelijke lektuur te voorkomen.

Ik hoop dat u veel reacties krijgt op uw advertentie en dat u goede zaken doet.

Wat een interessant idee! Hoe bent u aan mijn e-mailadres gekomen? Zoals het er nu voorstaat zou het kunnen zijn dat ik 750 exemplaren wens te bestellen. Kunt u dan nog wat met de prijs doen?

Sorry, geen interesse in deze walgelijke rotzooi. Dit soort e-mail is trouwens vragen om een mailbom in eigen postvak.

BESTE REJO,
STOP DIT BOEK IN JE HOMO REET,
NAZI

STEEK MEIN KAMPF MAAR LEKKER IN EEN OF ANDERE NAZIREET !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
[RZ: gemailed door een assurantiebureau]

Dit is SPAM in een zeer ongewenste vorm!

kunt u ons uw adres bekendmaken ivm juridische stappen die een cliënt van ons wenst te zetten? Dat scheelt mij uitzoekwerk welke uren op u verhaald zullen worden.
[RZ: gemailed door een op spamvrij.nl genoemde spammer]

Al kreeg ik er geld bij dan wilde ik dit zowel inhoudelijk als taalkundig zeer slechte boek niet hebben. Wat mij betreft stellen ze in de 2de kamer meteen een daad door dit soort walgelijke email vanaf nu fors strafbaar te stellen. Heb je je al in laten schrijven voor een kliniek. Nee dan zou ik dat maar snel doen. Gevaren horen niet los te lopen.

Jij bent toch de man die zo tegen spam ageert? Ik kan me dan ook niet anders voorstellen dan dat je het slachtoffer bent geworden van een misselijkmakende streek. Dit soort vuilnis komt mijn drempel niet over.

Vies ventje,
Vrouwen zijn misschien een gepasseerd station voor jou, vandaar dat je je aandacht verlegd naar die vieze homosexuele speedsnuivende massamoordenaar, maar zou je mij alsjeblieft niet lastig willen vallen met je eigen afwijking.

nee dankje ik heb al wc papier gekocht !

et is niet handig wat ik net heb gedaan. Ik was zo kwaad over dat mailtje dat u net naar mij 'gestuurd' had dat ik daar als een achterlijke op gereageerd heb. Toen ik even later echter uw naam intypte in google kwam er een heel ander verhaal naar voren. Een verhaal over een gevecht van u, de anti-spamkoning, en extreem rechts dat u zelfs bedreigd zou hebben. Ik begrijp nu dat die vieze nazi's u een streek hebben geleverd waar ik met open ogen in ben gelopen. Mijn excuses hiervoor.

Mocht u nog iets willen doen aan dit geweld dan biedt ik u aan om als getuige op te treden, want als ik ergens een hekel aan heb dan zijn het wel nazi's.

Ik wens van u geen mail te ontvangen. Mijn joodse familie heeft al genoeg geleden dankzij dit boek!
Het boek is nog steeds verboden. Ik zal hiervan aangifte doen bij de politie.

Schaam je diep om aan dit boek geld te willen verdienen Weet je wel dat aan dit boek bloed kleeft

die heb ik al lang man :P

Beste Rejo

ik kreeg een emailtje over de vertaling van Mein Kampf in het nederlands met afzender Rejo Zenger. Een emailtje waar ik absoluut niet om gevraagd heb. Ik zie ook liever geen mailtjes op mijn scherm (op het werk NB) met hakenkruizen en enge mannetjes. Toen was ik wel benieuwd wie die ARejo was en zo kwam ik op jouw website. Tot mijn verbazing krijg ik van je website de indruk dat je druk bezig bent met gedragsregels voor op internet en een strijd voert tegen spam. Dus ik denk, iemand zal zijn naam wel misbruiken. Maar verderop zag ik ook weer een link naar een serie pagina's over Mein Kampf, dus ergens klopt iets niet. Welke aanname is juist?

Ik wil u erop wijzen dat mein Kampf in Nederland verboden is en terecht. Ik heb de originele versie gelezen en iemand met intelligentie had toendertijd ook kunnen weten wat de schrijver van plan was. Ik raad u aan de verkoop van deze vergiftigde literatuur te staken.

Ik weet niet waar jij de brutalitiet vandaan haalt om dit aan te bieden. Hoe kom jij aan ons emailadres? Ik ga jouw actie en naam doorgeven om dit een halt toe te roepen. Deze vieze smeerlap die jij blijkbaar eert door zijn boek aan te bieden heeft enkele ooms van mij VERMOORD! Dat jij dit te koop aanbiedt getuigt van zeer weinig niveau, geen schaamtegevoel, geen respect voor je medemens, en een zeer eng denkvermogen.

Onderstaande 'persoonlijke aanval' zal je waarschijnlijk niet ontgaan zijn.

Zeker van de naoorlogse genaratie – Hou de troep maar daar.

Een vriend van mij is geïnteresseerd in Hitler – overigens uit historische interesse, niet om politieke. Is het boek ergens te koop tegen contante betaling?

Zou je zo vriendelijk willen zijn mij never en nooit meer van deze rommel aan te bieden. Alsof het nog niet erg genoeg is en er geen herhaling dreigt. Slachtoffers zijn makkelijk te vinden, maar een oplossing voor maatschappelijke problemen zijn moeilijker te vinden. En mensen die zich met dit soort dingen bezig houden maken het er niet makkelijker op.
Mijn advies is dat je je tijd beter kunt besteden aan het openstaan voor de maatschappij en kennis te maken met onze nieuwe culturen, misschien wordt je er wijzer van.

donder een eind op zeg !
koop een bijbel

3 boeken en 1 gaskamer graag

Ergens is het dieptriest, maar ik moet er bovenal van glimlachen.

Gepubliceerd: 1 februari 2004 | Permanente link | Categorie: Abuse | Onderwerpen: